Pas deze trucjes toe tijdens gesprekken

We hebben bijna elke dag gesprekken. Meestal verlopen deze gesprekken goed en hoeven we er niet te veel over na te denken. Er zijn nog veel tips en tricks die geschikt zijn om gesprekken te voeren. Of het nu een dagelijks gesprek is of een moeilijker gesprek; deze weetjes kunnen van pas komen. Snel lezen dus!

Gebruik maken van stilte

Stilte is niet altijd een slechte zaak. Heeft iemand je vraag niet duidelijk of volledig beantwoord? Dan is het beter om te zwijgen en elkaar aan te kijken. Zo staat je gesprekspartner (als alles goed gaat) onder druk om meer te spreken of zijn/haar mening duidelijk te uiten.

Om een gunst vragen

Als je iemand om een ​​kleine gunst vraagt, zullen ze (zonder het te beseffen) denken dat je hem/haar aardig vindt. Wil je een grotere gunst vragen? Vraag dan juist eerst iets kleins. Als iemand hiermee heeft ingestemd, wordt het voor hem/haar moeilijker om de groter gunst te weigeren.

Naast iemand gaan zitten

Heb je moeite om met iemand te praten of heb je ontmoetingen met mensen die je niet zo mogen? In beide gevallen is het aan te raden naast de persoon te gaan zitten. Het lijkt er dan op dat je in elkaars “team” zit, wat gunstig kan zijn voor bijvoorbeeld salarisonderhandelingen. Als je naast hen zit, zullen mensen die je niet zo leuk vinden ook eerder meegaan dan wanneer ze in andere delen van de kamer zitten.

Wil je beter zijn in het gesprek? Volg een cursus gesprekstechnieken! Hier vindt je meer informatie over het onderwerp.