Mijn partner wil niet luisteren
Mijn partner wil niet luisteren
‘Mijn partner wil niet luisteren.’ Dit is een veelgehoorde klacht in relaties. Praten met elkaar is de basis voor een goede relatie. Soms hebt je het gevoel, dat je partner niet naar je luistert. Je wilt dat je partner aandacht heeft voor jouw verhaal. Je partner hoeft niet meteen zijn oordeel klaar te hebben of een oplossing aan te dragen. Vaak ben je vooral op zoek naar een luisterend oor. Dit lijkt heel eenvoudig, maar in de praktijk blijken veel stellen hier moeite mee te hebben. Zijn er relatieproblemen bij jullie ontstaan doordat je het gevoel hebt, dat je partner niet wil luisteren? Blijf hier niet mee rondlopen, maar schakel de hulp in van een relatietherapeut.
Waarom is luisteren lastig?
Je vertelt wat en je partner doet ondertussen iets anders. Of het onderwerp is meteen aanleiding om over de eigen problemen van je partner te praten. Ook je gevoelens verzachten of oplossingen verzinnen zijn tekenen, dat je partner niet echt naar je luistert. Soms is het lastig om te luisteren. Als je steeds met verwijten komt, heeft je partner de neiging om zichzelf te verdedigen. Je trekt het je persoonlijk aan als het wat minder gaat met je partner. Je luistert niet meer naar wat hij of zij zegt. Je bent vooral aan het nadenken over een oplossing. De boodschap overbrengen en de boodschap ontvangen zijn twee onderdelen van communicatie. Aan beide kanten kunnen mogelijkheden zitten voor verbetering. Samen met een relatietherapeut kijken jullie naar waar het mis gaat in de communicatie. Daarnaast kunnen jullie aan de slag met een aantal tips.
Tips om beter te luisteren
Probeer de tijd te vinden in de dagelijkse drukte om echt naar elkaar te luisteren en laat je gedachten niet afdwalen. Komt het even niet uit, geef dat dan eerlijk aan. Als je partner zegt, dat je niet luistert, betekent dat vaak dat hij of zij zich niet begrepen voelt. Laat adviezen achterwege tenzij je partner er om vraagt. Probeer elkaar niet te onderbreken en laat de ander uitpraten. Niet iedereen kan zijn of haar gedachten even goed onder woorden brengen. Probeer de ander daar de tijd voor te geven. Verplaats je in je partner en als je partner iets vervelends heeft meegemaakt laat je weten, dat je meeleeft. Zo voelt hij of zij zich serieus genomen. Tijdens een ruzie kan het extra lastig zijn om te luisteren. Heb je het idee, dat je partner niet naar je wil luisteren? Maken jullie elkaar over en weer verwijten? Aarzel niet om hulp in te schakelen.
Leren communiceren
Een relatietherapeut biedt de helpende hand als jullie relatieproblemen hebben. Jullie leren tijdens de therapie onbevangen naar elkaar te luisteren. Echt luisteren zorgt ervoor, dat jullie elkaar beter begrijpen. Door samen aan jullie communicatie te werken komen jullie weer dichter bij elkaar. De therapeut is objectief en spiegelt jullie. Reageer jij steeds feller om je boodschap duidelijk te maken? Zoekt je partner meteen naar oplossingen zonder te luisteren? De relatietherapeut heeft veel ervaring en herkent deze valkuilen meteen. In een korte periode voeren jullie intensieve gesprekken met elkaar en krijgen jullie praktische tips over hoe jullie beter met elkaar kunnen communiceren. Willen jullie meer informatie over wat een relatietherapeut voor jullie zou kunnen betekenen bij communicatieproblemen? Neem gerust contact op voor meer informatie en een kennismaking.