Waterstofperoxide 12%, 30% of meer?

Verschillende soorten waterstofperoxide (oftewel verschillende percentages van pure waterstofperoxide) hebben verschillende doeleinden. Zo wordt waterstofperoxide 12% vaak gebruikt om oppervlaktes die in aanraking gekomen zijn met eten schoon te maken. Waterstofperoxide foodgrade is de term die gebruikt wordt voor waterstofperoxide die dus geschikt is om apparatuur schoon te maken dat gebruikt wordt voor eten. Waterstofperoxide kan verder ook als bleekmiddel gebruikt worden. Waterstofperoxide met 30 % pure waterstofperoxide kan bijvoorbeeld gebruikt worden om hout te bleken. 30% is voor waterstofperoxide heel erg geconcentreerd, dus waterstofperoxide 12% komt vaker voor. Waterstofperoxide is namelijk een heel sterk middel, dus heel geconcentreerd hoeft het niet te zijn! 

waterstofperoxide 12%

Waarvoor gebruik je waterstofperoxide 12%?

Omdat waterstofperoxide 12% het vaakst gebruikt wordt, heeft het ook de meeste verschillende manieren waarop het dan precies gebruikt wordt. Een voorbeeld van waar je waterstofperoxide 12% voor kan gebruiken is om verkleuring tegen te gaan. Dat kan verkleuring van je tanden zijn, maar het is ook niet ongewoon om niet te willen dat je porcelein verkleurt en daar waterstofperoxide te gebruiken. Als je witte kleding hebt, wat langzaam aan het verkleuren is, naar bijvoorbeeld lichtgrijs, lichtroze, lichtblauw, of lichtgeel, kan je gerust waterstofperoxide gebruiken om het proces van het verkleuren tegen te gaan. Ook verkleurd kookgerei kan gered worden met waterstofperoxide. 

Reinigen met waterstofperoxide 

Stel je voor, je hele woning moet gereinigd worden. Grote kans dat waterstofperoxide 12% je daarmee kan helpen! Het kan je tapijt reinigen, waardoor hij er bijna weer zo goed als nieuw lijkt. Verder kan waterstofperoxide je wasmachine ontschimmelen (en praktisch alles wat schimmel heeft in je woning), je sanitair gaat er weer door blinken, en glaswerk kan je er ook heel handig mee schoonmaken. Naast je huis die nu schoon gemaakt is door waterstofperoxide, kan je jezelf er ook mee schoonmaken, als je bijvoorbeeld voetschimmel of een wondje hebt. Een super handig middel dat ook nog eens heel divers is!