Tips voor het leren van een nieuwe taal

Wil jij graag een nieuwe taal leren? Dan vraagt dat veel motivatie en inzet. Een taal leren doe je niet zomaar van de één op de andere dag eventjes, je zult hier veel tijd in moeten steken. Wil je hiermee aan de slag? Dan kun je vast wat handige tips gebruiken. Hieronder vind je er een aantal.

Maak gebruik van software

Op de middelbare school leer je vaak een taal als Frans of Duits. Over de kwaliteit voortgezet onderwijs valt echter te discussiëren (zie https://www.stichting-leerkracht.nl/ voor meer informatie over dit onderwerp). Om die reden is het misschien beter om aan de slag te gaan met behulp van speciale software. Denk bijvoorbeeld aan Duolingo. Hiermee leer je op een laagdrempelige manier een nieuwe taal.

Gebruik de nieuwe taal

Om de taal goed in je hoofd te krijgen is het van belang dat je deze zoveel mogelijk gebruikt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van het luisteren naar de radio in deze taal, het bekijken van een film (met of zonder ondertiteling) of door de taal te spreken met iemand die dit goed kan. Door veel te oefenen zul je zien dat je de taal sneller gaat beheersen.

Herhaal de stof regelmatig

Net als bij veel andere dingen is het van belang dat je de stof vaak herhaalt. Zo sla je het namelijk beter op in je hoofd. Dit kun je op verschillende manieren doen. Schrijf de woorden en zinnen op en kijk hier regelmatig naar. Ook is het goed om de oefeningen meerdere keren te doen, zodat je deze goed in je hoofd krijgt. Het is daarbij ook goed om woorden en zinnen in verschillende contexten te zien, onderzoek heeft uitgewezen dat je lesstof daardoor beter opslaat. Herhaal tenslotte na een week of maand(en) de stof nog eens.