Mythes en misvattingen over hoogbegaafdheid bij volwassenen

Hoogbegaafdheid is een eigenschap die vaak wordt geassocieerd met kinderen. Veel mensen weten echter niet dat hoogbegaafdheid ook bij volwassenen voorkomt. Helaas zijn er veel mythes en misvattingen over hoogbegaafdheid bij volwassenen, wat kan leiden tot onbegrip en verkeerde diagnoses. In dit artikel zullen we enkele van deze mythes en misvattingen bespreken en de feiten verduidelijken. Meer over Hoogbegaafdheid door Gifted People kun je alvast doornemen door op de link te klikken. 

Mythe 1: Hoogbegaafde volwassenen zijn altijd succesvol

Veel mensen denken dat hoogbegaafde volwassenen automatisch succesvol zijn in het leven. Dit is echter niet waar. Hoogbegaafde volwassenen hebben net als ieder ander te maken met uitdagingen en obstakels in het leven. Ze hebben echter vaak specifieke uitdagingen die voortkomen uit hun hoogbegaafdheid, zoals het vinden van uitdaging in werk en relaties, en het omgaan met een overvloed aan ideeën en interesses.

Mythe 2: Hoogbegaafde volwassenen zijn altijd hoogopgeleid

Een andere misvatting over hoogbegaafde volwassenen is dat ze altijd hoogopgeleid zijn. Dit is niet waar. Hoogbegaafdheid heeft niet noodzakelijk te maken met de hoeveelheid onderwijs die iemand heeft genoten. Hoogbegaafde volwassenen kunnen succesvol zijn in allerlei beroepen en hebben een diversiteit aan achtergronden.

Mythe 3: Hoogbegaafde volwassenen zijn altijd sociaal onhandig

Veel mensen denken dat hoogbegaafde volwassenen sociaal onhandig zijn en moeilijk contact maken met anderen. Dit is echter niet altijd het geval. Hoogbegaafde volwassenen hebben vaak een sterke behoefte aan diepgaande interacties en vriendschappen. Ze kunnen echter wel moeite hebben met oppervlakkige conversaties en hebben vaak behoefte aan discussies op hoog niveau.

Mythe 4: Hoogbegaafde volwassenen hebben geen hulp nodig

Een andere misvatting is dat hoogbegaafde volwassenen geen hulp nodig hebben. Hoogbegaafdheid kan echter ook problemen veroorzaken, zoals overgevoeligheid, perfectionisme en angst. Het kan ook leiden tot problemen in het vinden van passend werk en het aangaan van relaties. Het is daarom belangrijk dat hoogbegaafde volwassenen hulp en ondersteuning krijgen wanneer dat nodig is.

Wil je meer weten over hoogbegaafdheid bij volwassenen? Bekijk hier de website van Gifted People